
Waarom zie ik geen groei? Waarom klikken ze niet door naar mijn content? Nou dat kan dus een aantal redenen hebben. Vandaag gaan we daar wat dieper op in, want je bent niet de enige. Meest gemaakte fouten bij het inzetten van Pinterest!
Geen klikbare pins
First of all, Pinterest draait om een visueel beeld (heerlijk voor de beelddenkers zoals ik). Als je niet in één oogopslag ziet wat er met je pin bedoelt wordt haakt al meer als de helft af. Waar zoeken mensen na? Krijgen ze wel te zien wat ze willen zien. Het is natuurlijk een wisselwerking tussen zoekwoorden en het beeld wat je te zien krijgt. Ik raad dus vooral ook aan om een combinatie aan pins te maken met ook een tekst of call-to-action. Zo is sneller duidelijker wat er achter de pin voor content zal zitten.
Een aantal voorbeelden hiervan zijn voor de foodies bijvoorbeeld alleen een pin van het recept of een pin van het recept maar daar de titel van het recept op. Mensen weten gelijk wat ‘ongeveer’ de ingrediënten zijn. Is het bijvoorbeeld een gezond recept, dan vermeld je dat er ook op. Het wordt specifieker.
Ben jij bijvoorbeeld een ondernemer met een dienst en heb jij een gratis weggever gemaakt. Vermeld dan op de pin waar het over gaat of wat het resultaat van het e-book zal bijdragen. Alleen een pin met een voorbeeld worden mensen vaak niet heel warm van tenzij ze echt specifiek op de titel zoeken.
Geen of slechte zoekwoorden
Het draait vooral om goede zoekwoorden. Pinterest is een zoekmachine en geen social media, je pins worden getoond als het juiste zoekwoord ergens vermeld staat. Je pin direct doorzetten vanuit je website of vanuit je Instagram is niet slim, want vaak staan er dan geen echt zoekwoorden in (tenzij je dit aanpast natuurlijk voordat je ze online zet!).
Voordat je pins in gaat plannen of online zet, doe even wat research naar zoekwoorden waar veel naar gezocht wordt. Dit kan gewoon in Pinterest bij de zoekbalk, vul een woord in en je krijgt suggesties waar vaker op gezocht is. Gebruik verschillende zoekwoorden in verschillende pins en houdt in de gaten welke pins het beter doen als andere. Hier kun je dan goed op inspelen.
Geen goede content achter de pin
Dan klikken ze door nadat ze interesse hebben in je pin, komen ze op een totaal andere pagina of op een pagina die niet meer bestaat…. Dan ben je je geïnteresseerde klant dus kwijt. Niks is zo irritant als je ergens naar op zoek bent en er uiteindelijk niet terecht komt. Dit is denk 1 van de meest gemaakte fouten. Haal niet zomaar links offline op je website (ook niet goed voor google!).
Heb je een sfeerfoto bijvoorbeeld met meerdere producten, vermeld dan dus altijd goed in je omschrijving naar welk product de link is mocht je op 1 specifiek product terecht komen. Probeer na te denken ook voor de lange termijn want je pin kan wel eens jaren rond gaan!
Niet consistent pinnen
Pin jij 1x in de week/maand even 20 pins… dat is niet wat gaat werken, sorry! Je kan beter iedere dag 1 pin online laten komen voor een langere tijd dan ineens alles online te knallen. Ik raad daarom Tailwind aan; een planningstool in samenwerking met Pinterest. Je kunt dan alsnog in 1x alles aanmaken en Tailwind zorgt ervoor dat het op de juiste tijd online komt. Je zal beter en sneller geïndexeerd worden door Pinterest want je plaatst consistent nieuwe pins!
En houdt vooral in gedachten het is een lange termijn investering. Je zult niet direct honderden kliks krijgen maar als je eenmaal goed geïndexeerd bent en goed gevonden wordt gaan je pins meerdere maanden/jaren rond.
Mocht ik je nieuwsgieriger hebben gemaakt naar Pinterest, binnenkort zijn er maar liefst 3 datums voor een toffe GRATIS masterclass! Je kunt je hier inschrijven.
Geef een reactie